Onze aanpak

Matching patiënt - beweegtraject

UZA biedt verscheidene beweegtrajecten aan. Idealiter zal via een matrix met relevante parameters elke geïnteresseerde patiënt gematcht worden aan het meest passende beweegtraject volgens type sport, frequentie, duur en intensiteit en op basis van de leeftijd van de patient, het eerdere fitnessniveau, het type kanker, het stadium van de behandeling, het type therapie, comorbide aandoeningen.

Gestructureerde oefensessies in de natuur, onder professionele begeleiding en in sociaal verband hebben over het algemeen meer kans op slagen dan individuele sportinitiatieven thuis, vooral bij patiënten met ernstige klachten, met chronische pijn en bij degenen die niet terug aan het werk kunnen na de behandelingen.

Persoonlijk

Op maat van ieders mogelijkheden.

Deelnemers hebben vaak te maken met

  • fysieke wondes, pijn, grote littekens

  • specifieke postchirurgische condities zoals lymfe-oedeem, beschadigde zenuwen, amputaties…

  • cognitieve moeilijkheden (geheugen en focus verzwakken na chemotherapie)

  • psychologische ups en downs tgv de ziekte, de behandeling, of door plotse hormonale gevolgen

Elke deelnemer kan hier zijn fysieke en cognitieve mogelijkheden aftasten en zijn grenzen verleggen.

Liefdevol

Cruciaal is de liefdevolle aanwezigheid bij de deelnemers.

Er is bewijs dat regelmatig bewegen bij kanker de overlevingskansen, kankergerelateerde vermoeidheid, spierkracht en aerobe fitheid (de ‘conditie’) verbetert. 

De golfpro geeft de technische golflessen, de beweegcoach motiveert de patiënten om vol te houden en om de beweegdoelen te halen. Liefdevol.

Moedig

Iets nieuw leren: een ongekende sport, complexe (!) golfregels, golfetiquette, terug onder de mensen komen in een veranderd, vermoeid lichaam…

Moedig!

Maar ook levensnoodzakelijk want dit:

  • verhoogt de overlevingskansen

  • vermindert de vermoeidheid, die zo typisch is aan kanker

  • vermindert angsten en depressieve gevoelens

  • verbetert de levenskwaliteit

  • vergroot de aerobe fitheid en spierkracht

Therapy dog

Wanneer deelnemers het even moeilijk hebben, is onze therapy dog Vedett ook steeds present!

Vooral bij de opstart van het beweegtraject, wanneer het zelfvertrouwen soms op een laag pitje staat en de vermoeidheid parten speelt, hebben sommige deelnemers er baat bij om eerst rustig contact te leggen met Vedett. Dat geeft hen een veilig gevoel en bevordert ook de integratie in de groep.

Ook wanneer er extra operaties volgen of wanneer er minder positief nieuws komt, is Vedett er steeds en biedt op zijn mooie, rustige manier troost aan wie dat wenst.